The Shrimpbar

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Bakinrichting

Het houden van garnalen

In the Shrimpbar kun je verschillende garnalen tegenkomen. De volgende familie garnalen houd ik of heb ik gehad en zul je dus tegen komen op deze site: (Neo/Para)Caridina, Desmocaris, Euryrhynchus.
De Families heb ik weer onderverdeel in verschillende soorten.

Opstarten van een nieuw aquarium:
Als ik met een (nieuw) soort begin, zorg ik er eerst voor dat ik een goed ingedraaide bak voor ze klaar heb staan. Zelf hevel ik bestaand aquariumwater voor ongeveer de helft over en de rest vul ik bij met leidingwater.  Als je geen ingedraaid aquariumwater tot  je beschikking hebt, kun je het beste het aquarium minimaal 3 weken laten indraaien. Rond de 3 weken ontstaat er een nitriek piek en daar zijn garnalen gevoelig voor. Bij sulawesi soorten moet de bak minimaal 6 - 8 weken zijn ingedraaid.
Daarna laat ik de garnalen overwennen. Door ze in een bakje te doen gemengd met water wat in het transport bakje/zakje zat en water waar ze in gaan komen. Dit bakje laat ik drijven in het aquarium, zodat ze rustig aan de temperatuur kunnen wennen.

Het toevoegen van (nieuwe) planten:
Als ik planten wil toevoegen laat ik eerst de plant een aantal dagen in een emmer staan en spoel tussendoor de plant af. Planten (van uit de winkel/beurzen etc) worden met slakkenbestrijdingsmiddelen bespoten. Garnalen zijn daar erg gevoelig voor. Planten en mossen van particulieren spoel ik alleen af. Daar zitten ook risico's aan vast zit, er kunnen namelijk bacterien en/of virussen in zitten waar net je eigen garnalen niet tegen kunnen. Tevens is er een kans dat er jonge garnaaltjes meeliften, als je bijvoorbeeld citroengarnalen wilt houden en er komt op deze manier een vuurgarnaal mee dan is de kans op kruizen weer aanwezig.
Ik heb het één keer meegemaakt dat ik een plant (die bespoten was met anti-slakkenmiddel) bij mijn garnalen heb gezet zonder eerst af te spoelen. De garnalen vielen één voor één om. Toen ik door had dat de plant de oorzaak was, heb ik deze er uit gehaald en de overgebleven levende garnalen over gezet in een ander bakje. Als je geen andere bak tot  je beschikking hebt kun je het beste een waterwisselen doen. Voor de helft het water eruit en vullen met leidingwater.
Ook het loot en de kweekwatten die om de plant zitten haal ik eraf.
Koper en andere metalen zijn de garnalen ook gevoelig voor.

Bakinrichting:
Voornamelijk de caridina cantonensis soorten en soorten die een lage Ph nodig hebben houd ik op akadama grond. Deze grond wordt veel gebruikt bij het houden van bonsaibomen. Andere soorten die geen lage Ph nodig hebben of juist een hoge Ph, houd ik op eenvoudig zwart grind. Dit doe ik bij de sulawesie soorten. Bij zwart/donkere bodem komen de kleuren van de garnalen het meest tot hun recht en in de natuur leven de meeste garnalen ook voornamelijk op een donkere bodem.
De bakken van sulawesie soorten heb ik ingericht met alleen wat stenen. In de sulawesie meren leven ze ook in zo'n omgeving. De andere soorten garnalen hebben hout in de bak, veel mossen/mosballen en javavarens. De planten zijn er voornamelijk om te verschuilen. Het hout vinden ze heerlijk om de alg vanaf te peuzelen.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu